Mindent az arcvakságról…

Ezen az oldalon az arcvaksággal, ill. az arcfelismeréssel foglalkozó sajtóközleményeket, cikkeket, videókat gyűjtöttük össze.

Ha a hozzánk kapcsolódó médiamegjelenésekre, előadásokra, ismeretterjesztő cikkekre kíváncsi, látogasson el a Publikációk/Média oldalra!


Megtalálták az arcvakság okát – az origo.hu cikke 2005-ből. Kicsit (túl) bizakodóra sikerült. A pontos okot ma sem tudjuk, vannak elképzelések, de nincs egyetlen közös magyarázat minden egyedi esetre.

Egy különös betegség: az arcvakság – annak a Német tanulmánynak az összefoglalása, melyben leírták, hogy a lakosság 2-2,5%-át érinti az arcvakság.

Agyunk minden képen arcot keres – Pesthy Gábor cikke az origo.hu-n /2010/ arról, hogy miért látunk mindenhol arcokat.

Arcmemóriában a harmincasok a legjobbak – /2010/ a 24.hu rövid összefoglalója egy nagyszabású nemzetközi kutatásról, melyből kiderül, hogyan alakul az arcfelismerésünk az életkor függvényében.

Miért szép az átlagos magyar nő? – ebben a blogbejegyzésben arról olvashatunk, hogy min múlik az, hogy egy arcot szépnek ítélünk, vagy sem /2011/.

A szemektől kel életre az arc – az index.hu 2011-es rövid összefoglalója egy amerikai kutatásról, melyben a szemeknek különleges, kitüntetett szerepét vizsgálta.

A kutyák arcuk alapján is felismerik gazdáikat – az index.hu 2010-es összefoglalója a kutyák arcfelismerési képességeiről

NEM A MEMÓRIÁJÁVAL VAN BAJA ANNAK, AKI KÉPTELEN FELISMERNI AZ ARCOKAT – dívány.hu /2016/

Furcsa betegségben szenved Brad Pitt – a házipatika.hu  is beszámolt a világhírű színész arcvakságáról, amit sokáig rejtegetett /2013/.

Bunkónak hiszik Bárdos Andrást, pedig csak arcvak – Hazai ismert ember is érintett – borsodonline.hu /2017/.


Prosopagnosia – az arcvakság bemutatása egy konkrét eseten keresztül /angol nyelvű videó/