Üdvözlöm az arclabor.com-on!

Az arclabor.com-ot több céllal, egy 8 éve indult kutatássorozat részeként hoztam létre. Kiemelt célom, hogy információkkal segítsem az arcfelismerési problémával élőket, illetve családtagjaikat, ismerőseiket is. Eddigi kutatómunkám során több tucat arcfelismerési zavarral élő személyt ismertem meg és többen számoltak be olyan helyzetről, amikor a problémáik kiderülését követően nevetség tárgyává váltak, megszégyenültek, a közvetlen környezetük is hitetlenkedve fogadta az általuk elmondottakat; volt olyan, akinek az egész életére, a munkaválasztásaira is kihatással volt mindez. Minél többekhez jut el az az információ, hogy ugyan egy furcsa és bizarrnak hangzó, de nagyon is létező, igazolható problémáról van szó, ami képes megnehezíteni, vagy legrosszabb esetben megkeseríteni az ezzel élők életét, annál kevesebbeknek kell titkolniuk és szégyellniük az arcfelismerési zavarukat. Ahogy az oldalon is olvasható, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a probléma nem elhanyagolható, ugyanis a lakosság 2-2,5%-át érinti. Rendkívül fontos tehát, hogy minél többen tudomást szerezzenek erről, és senkit ne érjen hátrány vagy megkülönböztetés amiatt, mert ezzel a problémával él.

Ahhoz, hogy egy problémára megfelelő megoldást találjon a tudomány, a legapróbb részletekig meg kell ismerni azt. Az oldal létrehozásának másik kiemelt célja ennek megfelelően annak a kutatássorozatnak a segítése, támogatása, melyben az arcfelismerési zavar működését és idegrendszeri hátterét térképezem fel és próbálom megérteni. Az oldal tehát információforrás és tesztfelület egyben. Egy pár kérdésből álló regisztrációt követően kitöltheti az arcfelismerési kérdőívet, valamint hozzáférhet azokhoz a tesztekhez, amikkel részletesen tesztelheti saját teljesítményét. Minden teszt végén azonnali visszajelzést kap az ott elért teljesítményéről. Mindezt kényelmesen, otthonról, interneten keresztül, bármikor elvégezheti.

A tesztek során mindenütt részletes instrukciókkal találkozik majd, melyek maradéktalan, szigorú betartását kérem annak érdekében, hogy az adatokat fel tudjam használni a kutatásaim során. A tesztek egymástól függetlenek, bármikor megcsinálhatja őket, az egyszeri regisztrációval bármikor beléphet a tesztfelületre és megoldhat egy újabb tesztet. A sorrendet önmaga határozhatja meg akár az alapján, hogy aktuálisan mennyi időt tud rászánni. Látni fogja, hogy vannak tesztek, amik 1-2 percesek, és vannak, amik akár 30-40 percnyi odafigyelést és együttműködést is igényelhetnek. Ha mégis lehet egy ajánlásom, akkor a kérdőív után a CFMT és a CFPT tesztekkel kezdje a kitöltést!

Nagyon hálás lennék, ha a tesztek kitöltésével segítené munkámat, hogy jobban megérthessem, hogyan működik az arcfelismerési zavar, hiszen ezen tudások összegzésével egy napon remélhetőleg a megfelelő megoldáshoz is közelebb juthatunk. Ki szeretném emelni még egyszer, hogy az oldal egy tudományos kutatási segédeszköz. A kutatásban pedig alapelv az önkéntesség és a részvételtől való bármikori, magyarázat nélküli elállás joga. Ennek értelmében Önnek a regisztrációval nem keletkezik semmilyen kötelezettsége, továbbá idegesítő hírlevelekkel sem fogom zaklatni.

Mire használom az eredményeit? A tesztkitöltések eredményei alapján meghatározunk számos csoportot. Ha bizonyítást nyer, hogy az arcfelismerési képességei átlag alattiak, vagy épp ellenkezőleg, a fölöttiek, úgy személyesen próbálok majd kapcsolatba lépni Önnel, hogy egyeztessünk egy esetleges EEG vizsgálat lehetőségéről, részleteiről. Emiatt különösen fontos, hogy az elérhetőségeknél valós adatokat adjon meg, valamint, hogy minden tesztet elvégezzen az instrukcióknak megfelelően.

Köszönöm, ha együttműködésével segíti munkámat! Remélem, hamarosan az oldal felhasználói és a tesztkitöltők között köszönthetem!

Üdvözlettel,

Dr. Németh Kornél

Egyetemi adjunktus, projektvezető